Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, a reînnoit, luni, la Bruxelles, solicitarea sa de a se organiza teste de rezistenţă la centralele nucleare din Europa, ca urmare a evenimentelor din Japonia, care au iscat temeri în privinţa unui accident nuclear major în această ţară, relatează AFP.
“Sunt centralele nucleare europene rezistente la cutremure? Cum funcţionează sistemele lor de răcire a reactoarelor? Toate acestea pentru a linişti populaţia” preocupată de situaţia din Japonia, a adăugat ministrul austriac.
Austria, ţară care se opune ferm folosirii energiei nucleare, a criticat decizia vecinului său german de la finele lui 2009 de a prelungi durata de viaţă a celor 17 reactoare nucleare ale ţării, iar ecologiştii austrieci solicită în mod regulat închiderea centralelor din apropierea Sloveniei şi Slovaciei.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a refuzat, pentru moment, să organizeze o discuţie pe această temă, precizează AFP. “Părerea mea este că în Consiliul Mediului (reuniunea miniştrilor europeni însărcinaţi cu acest domeniu – n.r) nu este locul cel mai potrivit pentru o discuţie pe această temă”, a declarat ministrul ungar al Dezvoltării Rurale, Sandor Fazekas.
Comisia Europeană a convocat, pentru marţi, la Bruxelles, o reuniune a autorităţilor naţionale în domeniul siguranţei nucleare şi a industriilor din sector pentru a trage primele concluzii şi învăţăminte de pe urma situaţiei din Japonia, adaugă AFP.
Sistemele de răcire de la trei dintre cele şase reactoare ale centralei de la Fukushima 1 au intrat în pană. Ca urmare a mai multor operaţiuni destinate opririi unui început de fuziune nucleară, s-au produs două explozii la nivelul clădirilor care adăpostesc reactoarele 1 şi 3, care n-au fost afectate.
Agenţia pentru Siguranţă Nucleară japoneză a exclus, luni, posibilitatea producerii unui accident de tipul