Evenimentul marchează trecerea a 7 ani de la atentatele de la Madrid. În dimineața zilei 11 martie 2004, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri în Madrid în patru stații diferite.
Atacul a produs 191 de morți și aproape 1.500 de răniți, al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul aerian din Lockerbie de pe 21 decembrie 1988.
Un total de 13 bombe au fost pregătite pentru atacul ce a avut loc cu trei zile înainte de alegerile generale, însă poliţia a reuşit să detoneze mai multe bombe care aveau să explodeze în stații.
11 martie a devenit ziua europeană a victimelor terorismului. Astăzi, 11 martie, sunt comemorate victimele atentatelor cu bombă din Madrid, în care au fost ucise persoane din 17 țări, dar şi victimele atentatului cu bombă de la Londra, din 2005.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a ţinut un moment de reculegere în plenul Parlamentului spunând că actele de terorism nu pot fi niciodată justificate. „Pentru a şaptea oară, marcăm ziua europeană a victimelor terorismului, dedicată celor peste 5 mii de victime ale atentatelor care au avut loc în Europa. Teroriştii au declarat război împotriva civililor. Lovesc în locuri în care oamenii se simt de obicei în siguranţă. Astfel de atacuri sunt laşe şi ruşinoase. Noi, europenii, suntem puternici şi uniţi. Nici o organizaţie teroristă sau criminală nu va putea slăbi credinţa noastră în valorile careu au creat Uniunea Europeană”.
11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă iniţial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid, în dimineaţa zilei de 11 martie 2004, au determinat această schimbare. Anca Năstase şi Andreea Pietroşel
Evenimentul marchează