SIF Transilvania a solicitat Ministerului Economiei şi Comerţului în schimbul acţiunilor pe care le deţine la societatea IAR Ghimbav (IARV) participaţii la companii din domeniul petrolier şi energetic, cum ar fi Petrom, Transgaz sau Translectrica.
„Ministerul Economiei ne-a convocat la Bucureşti, împreună cu ceilalţi acţionari minoritari şi cu Eurocopter România, pentru a rezolva acest diferend", a dclarat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, citat de bzb.ro.
Ministerul Economiei urmăreşte şi în acest an dezvoltarea societăţii cu capital mixt Eurocopter România, prin vânzarea de active/majorare de capital, odată cu lansarea privatizării prin metoda negocierii. Eurocopter România este deţinută de grupul EADS, prin compania Eurocopter, care deţine 51% din titluri, restul de 49% fiind partea care revine IAR Ghimbav. În acest sens se va avea în vedere reconfigurarea perimetrului de afaceri al IAR Braşov prin transferul unor active/obligaţii ale companiei către societatea mixtă, Eurocopter România.
Anul trecut, statul român a transferat cele mai importante active ale companiei braşovene către Eurocopter România, dar operaţiunea a fost denunţată şi atacată în instanţă de micii acţionari ai societăţii IAR Ghimbav, printre care se numără şi SIF Transilvania. Curtea de Apel Braşov a blocat, însă, transferul activelor IAR Ghimbav la Eurocopter.
Mihai Fercală consideră, însă, că trecerea celor mai importante active ale societăţii IAR Ghimbav la subsidiara francezilor de la Eurocopter nu este de bun augur pentru societatea la care statul este acţionar majoritar. „Din păcate, credem că IAR Ghimbav se va închide. Este actuala strategie a ministerului, dar noi nu putem accepta să pierdem pentru o decizie care este oricum ilegală. Va trebui să ajungem la o decizie împreună cu ceilalţi acţionari minoritari, dar eu cred că în cele din urmă această problemă