Dupa un cutremur extrem de puternic si un tsunami devastator ce a maturat tot ce i-a iesit in cale, Japonia inca nu are liniste, confruntandu-se cu mari probleme la centralele nucleare.
O deflagratie a avut loc luni dimineata la reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, 11 persoane fiind ranite. O situatie grava a avut loc si la reactorul 2, unde s-a defectat sistemul de racire, iar apa care inconjura barele de combustibil nuclear s-a evaporat. Autoritatile au anuntat, luni dupa-amiaza, ca barele de combustibil nuclear din cele trei reactoare cu probleme au inceput sa se topeasca si incecarile de a le mentine reci au continuat pe tot parcursul zilei.
Japonia: Ce-a lasat in urma catastrofa (Imagini dezolante)
Pana acum, peste 210.000 de oameni de pe o raza de 20 de km in jurul centralei nucleare de la Fukushima au fost evacuati. Centrala Fukushima 1 este situata la 250 de kilometri nord de Tokio.
Ziare.com v-a prezentat desfasurarea evenimentelor de luni din Japonia:
- Tehnicienii au reluat procesul de racire a reactorului 2 de la centrala nucleara Fukushima cu apa de mare, dupa ce o valva a fost deschisa pentru a scadea presiunea in interior. Nivelul apei in reactorul 2 a scazut din nou, ceea ce impiedica racirea barelor de combustibil, anunta agentia Kyodo, citand compania Tokyo Electric Power (Tepco), informeaza BBC.
- Comisia Europeana a cerut AIEA organizarea unei sedinte extraordinare la Viena, saptamana viitoare, pe tema situatiei din Japonia, anunta AFP.
- Potrivit unui expert nuclear, directia vantului de pe coasta de est a Japoniei se muta catre sud, ceea ce inseamna ca, in cazul in care se formeaza un nor radioactiv la centrala Fukushima, acesta va fi impins catre Tokyo.
- In nord-estul Japoniei s-a resimtit, luni seara, o replica a cutremurului cu magnitudine