Î.Sunt angajat într-o fabrică şi cred că am o problemă medicală din cauza mediului de lucru pe care mi-l asigură angajatorul. Lucrez în prea mult zgomot şi sunt suprasolicitat. Aş dori să intru în concediu medical, dar nu ştiu dacă poate fi un pretext această cauză. Care sunt bolile posibile legate de profesiune pe care le pot avea în cadrul unui mediu de lucru unde sunt suprasolicitat fizic, respir diferite gaze posibil toxice, este zgomot, iar microclimatul este nefavorabil?
R.Pentru simptomele dumneavoastră, luaţi, în primul rând, concediu medical obişnuit de la medicul de specialitatea organului bolnav. Recunoaşterea ulterioară a afecţiunii ca profesională implică o procedură complicată:
1.Determinarea de noxe la locul de muncă pentru a se vedea dacă sunt depăşite valorile-limită admisibile legale şi nu este doar percepţia dumneavoastră subiectivă de zgomot, sufocare, suprasolicitare; determinările de noxe intră în obligaţia angajatorului, ce poate fi reclamat la ITM dacă refuză să le facă;
2.Semnalarea bolii de către medicul ce a depistat-o prin trimitere către Clinica de Medicina muncii teritorială;
3.Verificarea diagnosticului şi profesionalităţii sale la Clinică şi completarea Fişei de Semnalare a bolii profesionale;
4.Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică la locul dumneavoastră de muncă pentru confirmare/infirmare şi, dacă e cazul confirmării, completarea Fişei de declarare a bolii profesionale pe baza căreia puteţi cere la CNPAS compensaţii şi decontare de cheltuieli: plata 100% a concediului medical, tratamentelor, recuperării.
Suprasolicitarea fizică, gazele toxice, zgomotul şi microclimatul nefavorabil pot cauza zeci de tipuri de afecţiuni şi pot afecta majoritatea organelor. Consultaţi cu atenţie şi răbdare Tabelul Bolilor profesionale (Anexa 14) şi Tabelul Bolilor legate de profesiune (Anexa 15) din H.G. nr. 955/2010.