Cutremurul devastator din Japonia a trezit teamă în rândul constănţenilor, care se întreabă cât de sigur este judeţul în cazul unui seism de amploare. Răspunsul este îngrijorător: aproape deloc. Zona cu cele mai mare probleme, care riscă să dispară practic de pe faţa pământului în cazul unui cutremur important, este cea peninsulară. „124 de clădiri prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarii în urma unor acţiuni seismice", a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Gigi Chiru.
El s-a ferit să spună că toate aceste clădiri vor cădea, dar realitatea de la faţa locului este îngrijorătoare. Case vechi, cu două sau trei etaje, construite înainte de 1900 sau în jurul acestui an, cu faţade căzute, cu structuri de rezistenţă şubrezite - acesta este peisajul cvasigeneral în peninsulă.
Au existat în trecut cazuri de imobile care s-au prăbuşit şi au ucis oamenii străzii care locuiau în ele sau furau cărămizile din zid. Autorităţile locale spun că nu pot face nimic în multe dintre aceste cazuri, pentru că situaţia juridică a acestor imobile este neclară. Unele au fost redobândite de foştii proprietari, care vor să le vândă la preţuri exorbitante.
Cel mai bun exemplu este al hotelului Intim, despre care ziarul nostru a scris în luna ianuarie a acestui an. Proprietarii, un cuplu de bătrâni, cer 4 milioane de euro pe el, în condiţiile în care agentul imobiliar care intermediază tranzacţia spune că imobilul nu valorează acum mai mult de un milion.
Pericol de tsunami în sudul litoralului
Deşi tsunami ca în Japonia nu pot apărea în Marea Neagră, care nu are deschidere la ocean decât prin Strâmtoarea Bosfor, fenomenul poate apărea în judeţul Constanţa. De fapt, el s-a şi petrecut în 1901, când un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs în largul mării. Atunci, un val cu