"Romanii care isi muta banii in afara tarii sunt proprietari de firma in peste 90 la suta din cazuri. Au de regula depozite de peste 100.000 de euro, iar motivele pentru care isi scot banii din tara sunt multiple- fie vor sa ii ascunda de Fisc pentru a nu plati impozite, fie nu au incredere in banci, fie au ratiuni particulare- de exemplu vor sa plece definitiv din Romania sau divorteaza", au declarat pentru HotNews.ro surse din apropierea sistemului bancar. Uitati-va la datele oficiale publicate de BNR in Rapoartele de Stabilitate, a mai precizat acesta. „Intr-o singura luna, romanii au mutat la banci straine depozite in valoare de 1,3 miliarde de lei (350 de milioane de euro, conform cursului la care a avut loc tranzactia)”, a mai spus sursa citata.
In special clientii cu depozite de valoare mare - peste 100.000 de euro – reactioneaza cel mai puternic, iar increderea in bancile locale este esentiala.
„Noi am avut un client important care a mutat intr-o singura zi un depozit de peste 20 de milioane de euro la o banca cipriota. Fireste, l-am sunat sa il intrebam de ce face acest transfer- pentru ca eram obligati sa il raportam la Biroul local de combatere a Spalarii Banilor- si ne-a spus ca intentioneaza sa plece de tot din tara si ca isi duce banii acolo unde vrea”, au declarat pentru HotNews.ro bancheri comerciali din top 15.
Un altul pur si simplu divorteaza si a facut tranzactii la limita legii pentru a-si „dosi” banii. Sunt motive si motive pentru care romanii isi fac depozite in afara tarii. Logica economica a dobanzii mai mari care ar trebui sa ii motiveze sa isi tina banii in tara nu mai opereaza, au mai spus sursele HotNews.ro.
Tehnicile de scoatere a banilor din tara sunt multipleIti faci o firma in tara in care vrei sa iti muti banii dupa care prin contracte intermediate de off shore-uri iti muti cat se poate de lega