Statele membre vor să decidă singure vârsta de pensionare a populaţiei, dar ar putea accepta reguli europene privind transferarea pensiilor dintr-un stat în altul. Comisia Europeană a purtat discuţii cu autorităţile naţionale, sindicatele, societatea civilă şi reprezentanţii industriei de pensii.
Comisia Europeană pregăteşte reglementările pentru viitoarea strategie a sistemelor de pensii, într-o Europă cu populaţie bătrână, care trăieşte tot mai mult. Comisarul pentru Piaţa muncii şi afaceri sociale, Laszlo Andor, a anunţat rezultatele dezbaterilor pe această temă cu parlamentele naţionale, sindicatele, societatea civilă şi reprezentanţii industriei de pensii (companii, asiguratori, fonduri de investiţii). Potrivit comisarului, problemele ridicate de guvernele naţionale, beneficiarii pensiilor sau companii se referă la sisteme fiscale care să le poată susţine pe cele de pensii, vârste de pensionare care trebuie să crească şi la reglementări legate de pensiile ocupaţionale. Bruxelles-ului i se cere însă să se implice în special în partea de supraveghere şi coordonare a politicilor de pensii. Andor le-a transmis miniştrilor Muncii prezenţi la Consiliul European de săptămâna trecută de la Bruxelles că este treaba lor să devină cât mai convingători şi activi în negocierile cu ministerele de Finanţe.
Vârstă unică de pensionare?
Stabilirea vârstei de pensionare trebuie corelată cu creşterea speranţei de viaţă, dar această decizie trebuie să rămână un atribut naţional, au spus multe state membre. Altele sugerează că aceasta ar trebui să evolueze în paralel cu speranţa de viaţă. Sunt şi europeni care pledează pentru calculul vârstei de pensionare în relaţie atât cu speranţa de viaţă, cât şi cu profesia. Parlamentul European recomandă garantarea, în primul rând, a faptului că salariaţii muncesc până când ating vârsta de pensionare şi nu mai devreme, aşa cum