Duminică, 27 martie, România trece la ora de vară. Pentru cei mai mulţi dintre noi, transformarea orei 3:00 în ora 4:00 va însemna mai puţin somn, dar pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase, scrie revista Time.
Profesorul Yang crede că schimbările ritmului biologic pot declanşa, la nivel celular, modificări inflamatorii sau metabolice dăunătoare, care sunt resimţite mai uşor de persoanele care suferă deja de anumite afecţiuni.
Ora de vara va duce la creşterea nivelul de stres cu 5%
În septembie, anul trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney a descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. Pentru fiecare oră de somn pe care o pierzi, nivelul de stres psihologic creşte cu cinci procente, a descoperit cercetarea realizată pe 3.000 de voluntari.
Lena Rusti, psihoterapeut, crede că efectele trecerii la ora de vară sunt greu de măsurat şi generalizat. "Depinde de la o persoană la alta, depinde de pragurile de rezistenţă la schimbare ale persoanei şi depinde, de asemenea, de programul de lucru. Mai afectate vor fi persoanele care lucrează de dimineaţă, decât cele care îşi pot ajuta programul", explică, pentru gândul, Lena Rusti. Ea a mai precizat că ajustarea organismului la noul program se produce foarte repede şi este mai facilă decât în cazul în care schimbăm fusul orar. Cea mai dificilă este "schimbarea de anotimp care este un factor stresor mai mare ca nevoie de adaptare a organismului decât pierderea unei ore", a mai spus Rusti.
Ritmul biologic influenţează alimentaţia şi memoria
Lipsa de somn şi perturbarea ritmului biologic intern au mai fost corelate cu o alimentaţie nesănătoasă şi cu probleme de memorie şi învăţare. Astfel, cei care dorm mai puţin de opt ore pe noapte consumă cu 2% mai multe calorii ş