La graniţe sunt scanate între 1 şi 3 TIR-uri dintr-o sută
Într-un TIR intră până la 600.000 de pachete de ţigări
Capturile totale ale ANAF şi MAI însumează 27 milioane la o piaţă neagră de 450 milioane
Autorităţile nu ştiu să stopeze contrabanda şi, implicit, nici evaziunea fiscală. Statisticile instituţiilor care au astfel de sarcini sunt atât de diferite încât ridică semne de întrebare. În plus, nu există nicio direcţie sau departament care să le centralizeze astfel încât să se ştie cu exactitate care este nivelul real al acestui fenomen.
Vama, Frontiera, Garda Financiară şi mai ales ANAF se întrec, care mai de care, în capturi "spectaculoase". Cumulate, aceste informaţii ar însemna că, raportat la întreaga piaţă neagră, capturile însumează maximum 6% din piaţa neagră (27 mil. pachete de ţigări faţă de 450 mil. pachete câte au fost vândute ilegal anul trecut). De ce nu se capturează şi restul?! Pentru că, după cum au dovedit acţiunile procurorilor şi ofiţerilor anticorupţie: angajaţii punctelor de trecere a frontierei "cântăresc din ochi" TIR-urile, estimând încărcătura pentru a-şi cere şpaga pe măsură. Şi cum să nu facă asta, dacă legea o permite. Începând cu 1 ianuarie TIR-urile sunt scanate în baza unei analize de risc. Adică, mai răruţ că-i mai drăguţ...
140.000 de TIR-uri ne-au tranzitat ţara
La insistenţele Curierului Naţional Autoritatea Naţională a Vămilor ne-a informat, la aproape o lună de la solicitare, că anul trecut au tranzitat graniţele României peste 140.000 de TIR-uri, dintre care "53.269 sunt operaţiuni de tranzit efectuate sub acoperirea carnetelor TIR şi 86.741 sunt operaţiuni de tranzit comunitar extern T1". Producătorii susţin însă că numai între 1 şi 3 la sută dintre TIR-uri sunt scanate, din cauza abrogării ordinului 5.300/2010. "Începând cu data de 1 ianuarie 2011, prin ordinul ANV nr. 9.