Autorităţile române vorbesc de patru ani de construirea unei noi centrale nucleare, dar până acum nici măcar nu a fost ales amplasamentul. Guvernul a cerut ajutorul francezilor pentru realizarea noii centrale, dar aceştia nu mai sunt interesaţi de proiectul românesc, după răcirea relaţiilor diplomatice.
În octombrie 2007, la inaugurarea celui de-al doilea reactor de la Cernavodă, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa intenţia realizării unei noi centrale nucleare în România. Însă de atunci proiectul nu a avansat deloc. În 2008, CITON (Sucursala de Inginerie Tehnologică din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare) a realizat un studiu cu circa 100.000 de euro cu scopul de a găsi un amplasament optim, dar specialiştii susţin că o analiză cu astfel de costuri este de fapt făcută „din birou". Interesant este că din acest studiu a rezultat o listă cu nu mai puţin de 102 posibile locuri unde ar putea fi construită centrala, majoritatea în Transilvania. Francezii ne-au spus „pas"
Vara trecută, ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, spunea într-un interviu pentru „Adevărul" că a cerut companiei franceze de stat Areva, cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, să aleagă un amplasament optim pentru noua centrală, pe care să o şi construiască. Citiţi şi Videanu pictează în culorile Franţei a doua centrală nucleară. Surse din sector ne-au declarat că interesul francezilor pentru acest proiect, estimat la 10 miliarde de euro, s-a pierdut odată cu răcirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Franţa. De altfel, GDF Suez, o altă companie franceză de stat, s-a retras în ianuarie din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, invocând incertitudinile de pe piaţa energetică locală. Citiţi aici cum se ofereau francezii în urmă cu un an să construiască a doua centrală nucleară din România.
„Totuşi, este ma