Exporturile de petrol din Libia au fost oprite, din cauza luptelor dintre rebeli şi forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi, şi ar putea trece câteva luni până când țițeiul libian ar putea reveni pe piaţă, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).
Totodată, producţia pare "s-a redus la o picătură", deoarece escaladarea violenţelor a dus la exodul petroliştilor străini şi a determinat companiile petroliere să-şi închidă operaţiunile din Libia, potrivit AP.
Cele mai expuse companii energetice la Libia sunt: OMV (Austria), ENI (Italia) şi Repsol (Spania), conform firmei de brokeraj Cheuvreux.
Cotaţiile ţiţeiului continuă să scadă
Pe de altă parte, cotaţia barilului de petrol continuă să se deprecieze, înregistrând marţi o scădere semnificativă, pe o piaţă tensionată de agravarea crizei nucleare din Japonia, al treilea consumator mondial de ţiţei.
La ora 12.00 GMT, barilul de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona pe piaţa londoneză cu 107,88 dolari, în scădere cu 5,79 dolari comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de luni. Este pentru prima dată în ultimele trei săptămâni când barilul de ţiţei Brent coboară sub pragul de 108 dolari, potrivit Agerpres.
De asemenea, la New York, barilul de ţiţei "light sweet crude" a coborât până la 96,71 dolari, o scădere de 4,48 dolari comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Japonia, al treilea consumator mondial de petrol
Cel puţin şase din cele 27 de rafinării japoneze au fost oprite ca urmare a seismului de vineri, ceea ce a paralizat 31% din capacităţile de rafinare ale Japoniei, potrivit AIE. Închiderea acestor rafinării ar urma să conducă pe termen scurt la o diminuare puternică a importurilor de petrol ale Japoniei.
După SUA şi China, Japonia este al treilea