Promovarea şi operarea unor modificări la Legea fundamentală - Constituţia au fost subiecte abordate de şeful statului în cadrul întâlnirii cu liderii PD-L din teritoriu, care le-a dat o nouă temă de gândire românilor şi politicienilor. Cum era de aşteptat, părerile politicienilor locali referitoare la sugestiile şefului statului sunt împărţite sau se ascund în spatele opiniei partidului din care fac parte.
Preşedintele Traian Băsescu nu a dat uitării rezultatul referendumului naţional, organizat pe 22 noiembrie 2009, privind trecerea la un Parlament unicameral în România şi reducerea numărului de parlamentari aleşi - 77,78% dintre români au votat pentru unicameral şi 88,84% - pentru maximum 300 de parlamentari aleşi. De atunci şi până în prezent nu s-a mai vorbit şi nici nu s-a întreprins ceva în sensul punerii în practică a voinţei populaţiei. Profitând de această stare de fapt, duminică, în cadrul întrunirii cu liderii democrat-liberali, şeful statului a avansat câteva propuneri ce vizează revizuirea Constituţiei.
Astfel, Băsescu vrea ca mandatul şefului statului să revină la patru ani, Legislativul să devină unicameral, simultan cu reducerea numărului de aleşi, Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, precum şi prevederea unui deficit bugetar de maximum 3%, „ca o măsură de prevenire a populismului electoral". Potrivit informaţiilor apărute pe diverse fluxuri de ştiri, în cel mult o lună, aceste propuneri de revizuire a Constituţiei ar urma să fie prezentate Parlamentului.
Lipsă de încredere
„Constituţia poate fi modificată, dar nu cred în ceea ce ne propune preşedintele Băsescu. În spatele propunerilor sale, ce ar putea fi acceptate, se ascunde ceva. N-am încredere", este de părere preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir. De altfel, parl