Cutremurul din staţiunea cărăşeană venit imediat după catastrofa din Japonia creează panică în Banat. Riscul de prăbuşire din zona seismică a staţiunii este unul minim. Specialiştii spun că aici, cutremurele sunt un fenomen rar, dar normal.
Ieri, în jurul orelor 11.13, staţiunea Băile Herculane a fost zguduită de un cutremur de 3,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de patru kilometri. Oamenii din zonă spun că au simţit cutremurul, dar reprezentanţii municipalităţii spun că seismul nu a provocat pagube. Azi, semnalul de alarmă tras de cutremur a fost luat în seamă, iar lipsa de personal a echipei de voluntari în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă va fi remediată.
„Am emis deja o dispoziţie pentru refacerea echipei. Nu am fost afectaţi de cutremurul de ieri, dar ne luăm toate metodele de precauţie“, a spus Nicuşor Vasilescu, primarul din Băile Herculane. Pe de altă parte, specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului spun că zona este cunoscută ca fiind una seismică, dar că aici se produc doar cutremure de suprafaţă.
„La Băile Herculane este o zonă fizică cu seisme ce nu depăşesc intensitatea de 5,6 grade pe scara Richter, iar consecinţele pot fi crăpături ale clădirilor. Nu putem vorbi de prăbuşiri efective, dar depinde de structurile clădirilor“, a spus, în această dimineaţă, Mircea Radulian, de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
Centrul istoric se renovează
Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii spun că fiecare primărie trebuie să aibă o listă cu clădirile vechi ce trebuie consolidate. „Noi avem o astfel de listă, dar din cauza faptului că cele mai multe dintre ele au proprietari care nu deţin toate actele, nu putem cere finanţare de la Ministerul Dezvoltării“, a spus Nicuşor Vasilescu.
În Băile Herculane, centrul istoric urmează să fie renovat. „Avem un proiect în deru