Se vor fi întrebat unii, excesiv de altruişti: "De ce dracu ne deranjează cu Fukuiama, Fucuşima, Fuculucu? Au murit nişte mii după cutremur şi ţunami, poate mai mor încă pe atâţia că le explodează reactoru nuclear... Şi ce? Au murit toţi din Hiroshima când le-au dat americanii cu bombardeaua şi uite că şi-au revenit. O să-şi revină şi de data asta. End of story. Deci, cu ce mă afectează pă mine treaba asta, că Japonia e departe, radiaţiile n-ajung la mine? Daţi mai bine cu Columbenii, că e fun!".
Dincolo de fărâma de umanitate care ar trebui să persiste în oricare dintre noi, în pofida vicisitudinilor, astfel încât să ne facă să rezonăm, la unison, cu o asemenea dramă naţională, ca cea trăită de "extraterestrul" popor japonez, răspunsul la întrebarea "Cu ce mă afectează pe mine? ..." este simplu: tsunamiu-ul care a provocat şi mai provoacă atâtea pagube Japoniei se va "sublima" într-un tsunami economic, care va afecta şi mai mult fragila economie mondială, în special ţările care deja se confruntă cu mari probleme, cum e România.
Uite o ştire proaspătă: "Principalele acţiuni europene au închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de luni, la minimul ultimelor trei luni, din cauza temerilor privind impactul cutremurului devastator din Japonia asupra cererii de consum şi creşterii economice, transmite Reuters. «Orice are legătură cu sectorul nuclear este sub presiune, deoarece traderii mizează pe reglementări mai stricte în domeniu», a afirmat Don Fitzgerald, administratorul unor active de 2,2 miliarde de dolari la fondul Tocqueville Finance. Cotaţiile companiilor din sectorul utilităţilor au înregistrat scăderi puternice, iar acţiunile E.ON, grup care generează 41% din totalul de energie din surse nucleare, a pierdut 5,3%, în contextul în care Germania a suspendat un acord pentru prelungirea duratei de funcţionare a centralelor nucleare, iar Elveţia a bl