Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu o magnitudine maximă de 8 grade pe scara Richter, care nu pot apărea la noi, susţin reprezentanţii companiei naţionale Nuclearelectrica, operatorul centralei. Sursa: ARHIVA EVZ
Potrivit acestora, alegerea amplasamentului centralei de la Cernavodă a avut la baza studii complexe privind riscul seismic.
"În România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atât de mare ca a celui produs în Japonia, magnitudinea maximă la noi fiind între 7 şi 7,5 grade pe scara Richter. Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu o acceleraţie terestră de 0,2 G, intensitatea maximă de apariţie a unui cutremur major luată în calcul pentru proiect pentru zona Cernavodă este de unul la 1.000 de ani, care corespunde aproximativ la gradul 8 pe scara Richter", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Ce se întâmplă în caz de seism
Potrivit companiei, în cazul în care are loc un seism, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, adică se asigură urmatoarele funcţii: oprirea reactorului, răcirea zonei active, monitorizarea parametrilor de securitate nucleară.
"Pentru oprirea în siguranţă a reactorului şi îndepartarea căldurii reziduale în situaţii de urgenţă în urma unor evenimente seismice extreme, centrala nucleară de la Cernavodă, care utilizează tehnologie CANDU 6 (canadiană – n.r.), are prevazute două grupe de sisteme speciale, care sunt proiectate pe principii de acţionare diferite, amplasate în locaţii distincte, având surse de acţionare independente", se mai precizează în comunicat.
Avantajele tehnologiei CANDU
Tehnologia CANDU are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu