În pieţele din Piteşti, unele legume şi fructe sunt mai scumpe decât carnea. Un kilogram de ardei sau unul de vinete costă cu aproape 2 lei mai mult decât un pui de la hipermarket.
De o săptămână credincioşii ortodocşi au intrat în Postul Paştelui, o perioadă de şapte săptămâni în care se abţin de la mâncărurile care conţin lapte, carne şi ouă. Acesta este cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de peste an.
„Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite mâncăruri şi băuturi. Nu trebuie să-l considerăm o «dietă». El trebuie completat de reţinerea de la gânduri, pofte şi fapte rele, adică postul trupesc să fie însoţit de un post al sufletului“, explică preotul Decebal Floroaica, de la biserica „Sfânta Vineri“ din Piteşti.
Promoţii la produsele de post
Cei care postesc apelează la legume şi fructe, alimente care de altfel sunt recomandate şi de medici. Nu de puţine ori am auzit la televizor sfatul: „Pentru sănătatea dumneavoastră, consumaţi zilnic fructe şi legume“. De la o vreme, însă, aceste produse, în majoritate de import, au ajuns să fie mai scumpe decât carnea.
La Carrefour, în luna martie, sunt promoţii pentru cei care cumpără două produse, în loc de unul. Astfel, veţi putea pune în coş două pungi de amestec mexican la 10, 82 de lei, două pungi de fasole galbenă la 11,18 lei, două pungi de mazăre la 5,73 lei, pentru acestea existând o reducere de 20%, sau două cutii de spanac tocat la 11,03 lei, două pungi de orez Deroni la preţul de 11,88 lei, sau o pungă de spaghete Barilla şi un sos, care costă împreună 11.95 de lei, la aceste produse aplicându-se o reducere de 10%. Tot de la acest magazin mai puteţi cumpăra pateu vegetal la 1,75 de lei, halva la peste 2 lei şi 100 grame de măsline la 1,09 lei.
Legume mai scumpe decât carnea
Produsele de bază ale postului sunt fasolea, cartofii şi