Pietrenii află de la agenţi unde sunt locuinţe de vânzare şi apoi tratează direct cu proprietarul ca să evite comisioanele. Pentru a elimina aceste practici, firmele specializate vor să se protejeze introducând „taxa de vizitare“, de 10 lei, pentru fiecare apartament văzut.
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare au constatat că au tot mai mult de-a face cu aşa-zişi clienţi care apelează la diverse tertipuri pentru a se folosi de baza lor de date.
„O persoană a venit la noi susţinând că vrea să cumpere un apartament în cartierul Dărmăneşti. Am vizitat câteva locuinţe din oferta noastră, dar nu am finalizat nicio tranzacţie. Apoi am aflat că persoana respectivă a cumpărat un apartament în zona unde fusesem“, a spus Daniel Toma, agent imobiliar.
„Agentul a pierdut câteva zile ca să arate locuinţele“
Prin astfel de mijloace, cei interesaţi să vândă sau să cumpere locuinţe sau terenuri îşi fac o evaluare destul de exactă a bunului imobil şi evită apoi comisioanele practicate de agenţiile specializate.
„Am avut şi noi cazuri în care a trebuit să facem un adevărat tur de forţă prin apartamente cu persoane aparent interesate să cumpere. Am consumat benzină cu deplasările, agentul a pierdut câteva zile ca să prezinte portofoliul, iar la final nu am bătut palma“, spune agentul Tudor Macarie.
Ca să se protejeze de astfel de situaţii, firmele care intermediază tranzacţiile imobiliare ar putea introduce „taxa de vizitare“, de 10 lei. Aceasta se percepe clientului amator să vizioneze locuinţele puse în vânzare. „Astfel de taxe se practică şi în marile oraşe din ţară şi, din câte cunosc, s-a aplicat şi la noi în urmă cu câţiva ani. Nu am stabilit vreo valoare, dar nu cred că mai contează pentru că este deductibilă în momentul cumpărării sau vânzării locuinţei“, a completat Daniel Toma.
Piaţa imobiliară