Inca sunt neclare consecintele avariilor reactoarelor nucleare japoneze, cauzate de dezastre naturale fara precedent. E vremea sa renuntam la energia nucleara atat de periculoasa si poluanta?
Accidentul nuclear din Japonia va schimba iremediabil lumea. Pentru ca acesta arata cat de periculoasa si greu de stapanit este, in cele din urma, energia nucleara. Este adevarat: nu putem controla atomul, noi putem doar sa extragem maximum de energie din acesta. Dar stim, de asemenea, ca experti, fizicieni si politicieni sunt neajutorati cand o centrala atomica este avariata grav, potrivit Deutsche Welle.
Scenarii de cosmar
Cei care afirma ca japonezii stiau pe ce teren instabil, din punct de vedere tectonic, stau si ca in Europa nu exista asemenea cutremure, nici macar tsunami, privesc destul de lejer lucruri atat de grave.
Ce s-ar intampla, daca un avion s-ar prabusi peste o centrala nucleara sau un atac terorist ar fi lansat asupra unui asemenea punct strategic? Nemaivorbind de erori umane sau tehnice.
Pericolul vine, de altfel, nu numai dintr-o eventuala avarie. Deseurile nucleare, pe care deja ne miram unde sa le mai depozitam, se vor transforma intr-o problema grava pentru umanitate. Deoarece, pana la aceasta ora, nu a fost descoperit niciunde in lume un depozit nuclear adecvat, in ciuda cautarilor persistente.
Atunci de ce ar trebui sa ne asumam in continuare asemenea riscuri, desi dispunem de resurse alternative precum energia solara sau cea eoliana? Energii regenerabile care ne vor face independenti de petrol, inofensive pentru sanatatea oamenilor si pentru mediul inconjurator.
Energia atomica imbatraneste. Este murdara, periculoasa si pe cale de disparitie. Deoarece combustibilul nuclear, uraniul, este pe cale de disparitie. Conform opiniilor expertilor din domeniu, resursele de uraniu