Victoria (18-11) obținută sâmbătă, la Tbilisi, nu numai că a consolidat poziția de lider a echipei de rugby a Georgiei în ediția 2011-2012 a Cupei Europene a Națiunilor, ci a adus selecționatei ”lelos” și trofeul care se pune în joc la meciurile cu România.
Cupa ”Antim Ivireanu” a fost donată de catre suporterii georgieni, în 2002, ea purtând numele unui personaj istoric care are legătură cu cele două țări. Trofeul, care a fost realizat din bronz de catre un faimos sculptor georgian, fost jucator de rugby, Guia Japaridze. Echipa care câștigă meciul România - Georgia primește trofeul, urmând să-l repuna în joc la următoarea partidă directă, cu excepția celor care se desfășoară la Cupa Mondială. În cazul în care un meci se termină la egalitate, trofeul va fi acordat formației care a marcat ultimele puncte, indiferent de procedeu (încercare, lovitură de pedeapsă, dropgol).
Trofeul poartă numele celui care a trăit între 1650 și 1716, fiind scriitor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană.
Născut în Iviria, a fost adus în Țara Românească de domnitorul Constantin Brâncoveanu, după ce fusese luat rob de turci și dus la Constantinopol. După ce a deprins să vorbească limba româna, în 1691 lui Antim Ivireanul i s-a încredințat tipografia domnească din București, unde a tipărit 63 de cărți - a fost, alături de Coresi, cel mai important tipograf al culturii medievale de la noi. Cu toate că era georgian, a contribuit la stabilirea unui limbaj liturgic românesc clar, unul înțeles și folosit pâna astăzi.
Ctitor al Mănăstirii "Toti Sfinții" din București (îi poartă numele astăzi), Antim Ivireanul a fost un apărător al Bisericii ortodoxe și a poporului român.
Atitudinea sa antiotomană a făcut ca în 1716, din ordinul primului domn fanariot din Țara Românească, Nicolae Mavrocordat, să fie întemnițat, iar apoi