* Conducerea companiei renunţă la bonusuri şi îşi cere scuze faţă de executivii concediaţi
Directorul general al "Renault" SA, Carlos Ghosn, a renunţat la bonusul său şi a respins demisia directorului de operaţiuni Patrick Pelata, după ce producătorul auto francez şi-a retras acuzaţiile împotriva celor trei directori concediaţi, suspectaţi de spionaj industrial.
Procurorul general al Parisului, Jean-Claude Marin, a declarat că ancheta nu a scos la iveală decât "o posibilă escrocherie", confirmând faptul că cei trei directori concediaţi de la "Renault" pentru spionaj nu deţin niciun cont în străinătate, aşa cum au fost acuzaţi de conducerea producătorului auto francez.
În luna ianuarie, Ghosn declara că este direct implicat în ancheta internă privind cazul de spionaj, iar compania are foarte multe dovezi în acest snes, în timp ce Pelata a afirmat că-şi asumă responsabilitatea dacă se dovedeşte că cei trei directori sunt nevinovaţi.
În opinia analiştilor, decizia lui Ghosn de a-l păstra pe Pelata, care a colaborat strâns cu directorul general din 1999, arată de asemenea lipsa planificării unei succesiuni la "Renault".
Gestionarea necorespunzătoare a cazului de spionaj de către "Renault" a slăbit poziţia directorului general în conflictul cu statul francez, cel mai mare acţionar al "Renault", susţin surse anonime.
Luni, conducerea "Renault" a prezentat o serie de măsuri menite să repare consecinţele scandalului care s-a dovedit o manipulare. Mai întâi, este vorba despre reintegrarea şi/sau indemnizarea directorilor acuzaţi şi destituiţi fără să fie vinovaţi. Doi dintre executivii în cauză, Matthieu Tenenbaum şi Michel Balthazard, au reacţionat, declarându-se dispuşi să se întâlnească cu Ghosn, însă Balthazard - care a fost membru al comitetului de conducere din cadrul "Renault", a exclus reintegrarea în întreprindere. Al treilea direc