Una dintre calitățile lui Traian Băsescu constă în faptul că are obiceiul să evidențieze direct tarele sistemului politic autohton. Acest lucru i-a adus beneficii electorale, l-a propulsat în fruntea Primăriei Capitalei și, ulterior, în fruntea României. Faptul că nu și-a schimbat esențial discursul după ce a trecut din rândurile Opoziției la Putere poate fi considerat, deasemenea, o calitate. Lipsa de credibilitate a acestui discurs apare însă în momentul în care, deși problemele punctate sunt reale, Traian Băsescu le pune tot pe umerii adversarilor săi politici. Asta după ce, timp de 6 ani, a avut o influență (când mai mică, când mai mare, iar în ultimul timp chiar excesivă) asupra Guvernului.
Luni seara, Traian Băsescu a făcut o nouă demonstrație în acest sens. Probleme reale, responsabili greșit identificați. Să luăm câteva exemple.
Sistemul discreționar de împărțire a banilor publici de către Guvern
Traian Băsescu: “Cel mai nedemocratic, l-am atenţionat şi pe premierul Boc, că nu este în regulă. Această largheţe şi discreţionarism al primului-ministru a fost creată în timpul lui Tăriceanu şi a lăsat la dispoziţia primului-ministru sume mult prea mari pe care le gestionează repartizându-le unui judeţ sau altuia şi cred că trebuie să se termine foarte curând cu această practică. Bugetul de stat trebuie cheltuit exact aşa cum se aprobă în Parlament, şi nu creând tertipuri care să facă ca banii publici să fie utilizaţi discreţionar de către Guvern”.
Despre modul discreționar de împărțire al unei părți a bugetului public am mai scris. Cu o mențiune – sistemul e ”moștenit” încă din perioada Adrian Năstase. Dar, în condițiile în care Tăriceanu a fost ”campion” al discreționarimului distribuirii rezervelor guvernamentale (ca sumă totală, în condițiile unui buget mai mare), Boc a stabilit propriul ”record”, din punct de vedere al procentului (mai