140.000 de japonezi au fost sfătuiţi să se izoleze în locuinţe, pentru a evita contactul cu radiaţiile care au ajuns să fie de zece ori peste limitele normale la Tokyo, iar operaţiunile de răcire a reactoarelor sunt departe de reuşită
Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marţi, la centrala nucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de la Cernobâl (aprilie 1986), au conchis experţii nucleari. O a treia explozie s-a petrecut la un reactor, un altul a luat foc, iar materiale radioactive au fost dispersate în atmosferă, ceea ce a amplificat panica locuitorilor din Tokyo, aflat la 240 km mai la sud.
Gravitatea situaţiei de la Fukushima - unde echipele de intervenţie fac eforturi de a curma încălzirea a patru reactoare izbite de tsunami - permite etichetarea ei drept un risc de nivelul 6 ("accident serios"), potrivit nomenclatorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu fiecare oră care trece şi în care răcirea reactoarelor întârzie, situaţia riscă să atingă ultimul nivel de periculozitate (7 - "acident major"), cu efecte pe plan mondial.
Deocamdată, după ce anunţaseră iniţial creşterea nivelului radiaţiilor, autorităţile nipone au constatat reducerea acestora în cursul serii de marţi. Totuşi, pe o rază de 30 km în jurul centralei de la Fukushima este instituită o zonă de carantină, în care 140.000 de locuitori au fost sfătuiţi să se izoleze în locuinţe. Mulţi dintre ei au părăsit zona, iar exodul s-a extins şi în aglomerarea urbană Tokyo.
În zonele deasupra cărora a trecut norul radioactiv, incidenţa cazurilor de cancer (tiroidian, osos şi leucemie) poate creşte inclusiv în cazul celor adăpostiţi, iar premierul Naoto Kan nu exclude riscul de noi radiaţii. "Posibilitatea altor scăpări radioactive creşte. Facem toate eforturile pentru prevenirea scurgerilor. Ştiu că oamenii sunt îngrijoraţi, dar aş vrea să