Foto: Thinkstock Spre deosebire de durerile abdominale, care au diverse şi bulversante cauze: dureri de stomac, de ficat, de pancreas, colici biliare, crampe intestinale, determinate fiecare dintre ele de un mare număr de afecţiuni, durerile toracice sunt asociate aproape întotdeauna cu afecţiunile cardiace.
Asta pentru că, spre deosebire de "aglomeraţia" de organe din abdomen, în torace ştim că există doar inima şi plămânii. Nu e totuşi aşa. În torace se mai găsesc şi căile respiratorii aeriene (trahee şi bronhii), esofagul, mari vase de sânge, numeroase grupe ganglionare şi fiecare dintre ele poate determina, în diferite circumstanţe, durere.
La aceasta se mai adaugă şi durerile peretelui toracic (ale componentelor sale osoase, articulare, nervoase, cutanate), dar şi dureri care provin din alte zone: de exemplu, din diferite porţiuni ale abdomenului şi care se proiectează aici, producând confuzii. Există o patologie diferită în funcţie de vârstă (la tineri sunt mai frecvente cauzele digestive, dar, după 50 de ani, problemele cardiace devin preponderente) sau de sex (fiind mai frecventă la bărbaţi).
Durerea toracică poate avea la origine o afecţiune foarte gravă, care impune o intervenţie rapidă, într-un serviciu de urgenţă (infarct miocardic, ruptură esofagiană, embolie pulmonară, disecţie de aortă) sau una banală (de exemplu, un atac de panică sau o nevralgie intercostală). Poate fi vorba despre o durere instalată brusc, de exemplu, cea din infarct, sau una cronică, cum ar fi cea din angina pectorală ori refluxul gastroesofagian.
Intensitatea durerii poate fi percepută ca severă, violentă (deşi aici intră uneori în joc şi percepţia individuală) sau moderată. Ea poate fi persistentă (timp de mai multe ore sau zile) sau trecătoare; poate apărea la o persoană în stare perfectă de sănătate sau la una cu antecede