SUA şi Franţa au trimis deja echipe de intervenţie în ţara zguduită de cutremure.
Până în prezent, cel puţin 49 de ţări, inclusiv România, au făcut propuneri pentru oferirea de asistenţă Japoniei după seismul, urmat de un tsunami devastator.
Şaizeci si opt de echipe internaţionale de căutare şi salvare, din 49 de ţări sunt în stare de alertă. Uniunea Europeană, SUA, ONU, Banca Mondială şi Crucea Roșie „sunt gata să ajute”, anunţă AFP. „Vom face tot ce putem în acest moment foarte dificil", a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon.
În Geneva, Comitetul Internaţional al Crucii Roșii a anunțat că a lansat un site web pentru victimele cutremurului din Japonia iar o companie americană de asigurări a anunţat că va dona 1,21 de milioane de euro pentru japonezi.
Şi Statele Unite ale Americii au trimis în Japonia o echipă de salvare formată din 144 de membri, care a sosit în nordul ţării, iar Franţa a mobilizat personal şi ajutoarele necesare operaţiunilor de căutare a supraviețuitorilor.
Uniunea Europeană a promis să mobilizeze toată asistenţa necesară pentru a ajuta Japonia. Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că „Europa este pregătită să ajute atunci când este nevoie. Suntem foarte îngrijoraţi de calamitatea care a afectat Japonia şi regiunea Pacificului. Consiliul Europei îşi exprimă condoleanţele şi suportul pentru persoanele afectate de seism şi de tsunami şi pentru Guvernul nipon. Am mobilizat toate forţele şi suntem pregătiţi să acordăm asistenţă Japoniei”, a menţionat Herman Van Rompuy.
Internetul este plin de apeluri la mobilizare pentru ajutorarea japonezilor. Companii precum Apple şi giganţi online ca Google, Facebook şi Twitter oferă posibilitatea unor donaţii prin Internet pentru sinistraţi.
Google a pus la dispoziţie un serviciu de căutare pentru per