Personalul din camera de control a reactorului 1 a fost evacuat. Cei 50 de muncitori care au fost evacuaţi pe timp de noapte de la centrala de la Fukushima au putut reveni la posturi. Substanţe radioactive au ajuns în atmosferă după incendiul de la reactorul 4. Nivelul de radiaţii a crescut inclusiv în oraşul rus Vladivostok, aflat la circa 800 de kilometri distanţă de Fukushima.
Citiţi şi: Specialist în radioactivitate de la Iaşi: „Cernavodă nu este un pericol“
Sunt 437 de reactoare nucleare în întreaga lume
Primele răspunsuri la apelul de solidaritate al Crucii Roşii pentru victimele catastrofei din Japonia O explozie s-a produs ieri-dimineaţă la reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima din cauza acumulării de hidrogen, au anunţat autorităţile nipone. Clădirea ce izolează reactorul pare să fi fost deteriorată. Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că au fost afectate bazinul de condensare şi vasul de izolare pentru răcirea reactorului. Probleme au apărut şi la reactoarele 5 şi 6, din cauza temperaturilor ridicate la rezervoarele de combustibil uzat.La reactoarele 1 şi 3, sistemele de răcire nu au fost stabilizate. Compania ce deţine centralele de la Fukushima, TEPCO, a anunţat că intenţionează să evacueze personalul din camera de control a reactorului 1, din cauza nivelului ridicat de radiaţii: 400 de milisiverţi - unitatea de măsură pentru dozele de radiaţii care ajung în organism - pe oră. Riscul de cancer apare la o doză de 100 de milisiverţi pe an. O expunere de şapte minute la 400 de milisiverţi echivalează cu expunerea pe care o suportă un angajat la o centrală nucleară timp un an. Iar o expunere de 75 de minute duce deja la îmbolnăvire.
Bare de combustibil nuclear, topite
Potrivit „Le Monde", gradul de expunere admis pentru persoanele obişnuite este de un milisivert pe an. De altfel, compania a