Orădenii vor avea ocazia de a afla ororile prin care au trecut oamenii supuși la „reeducarea prin tortură", care s-a desfăşurat în penitenciarul Piteşti în perioada 1949-1951. Publicul va putea urmări un film documentar în care opt victime ale torturilor povestesc despre experiențele prin care au fost nevoiți să treacă.
Biblioteca județeană Gheorghe Șincai va fi gaza proiectului „Fenomenul Pitești", joi, de la ora 17.00. Orădenii vor asista la o triplă lansare : volumul monografic "Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate", ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, fiind semnată de istoricul orădean Alin Mureşan, documentarul "Demascarea", în regia lui Nicolae Mărgineanu şi site-ul www.fenomenulpitesti.ro".
Fiecare proiect în parte ilustrează pasaje din isoria crudă, scrisă de victimele reeducării prin tortură, în timpul regimului comunist.
"Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate"
Cartea se află la ediţia a II-a, iar volumul a fost rescris aproape în totalitate. Procesele sunt povestite pe baza documentelor de arhivă, iar biografiile principalelor personaje implicate în "reeducare" sunt prezentate în două secţiuni speciale ale cărţii, dedicate victimelor, respectiv ofiţerilor din Securitate şi din Ministerul de Interne implicaţi.
Demascarea
Filmul documentar urmăreşte relatările a opt victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă. Pe lângă film, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat "Despre iertare" şi cele două trailere oficiale.
Site-ul fenomenulpitesti.ro
Siteul îşi propune să ofere cât mai multe informaţii despre acţiunea violentă din Piteşti, din perioada 1949-1951. Orădenii curioși vor găsi pe site fragmente nepublicate din interviuri, mărturii a peste 30 de victime, copii ale documentelor importante, fișe de încarcerare sa