Update 20.00: Comisia Europeană critică Japonia pentru felul în care intervine pentru a înlătura ameninţarea nucleară
Comisarul european pentru Energie a criticat miercuri reacţia japonezilor - pe care a catalogat-o neprofesională, o "adevărata catastrofă" - faţă de situaţia de la centrala nucleară Fukushima, apreciind că destinul ţării este pe viitor "în mâinile lui Dumnezeu", transmite AFP, citat de Mediafax.
Modalitatea de gestionare a crizei şi resursele insuficiente cu care japonezii lucrează m-au făcut să îmi "corectez părerea foarte bună pe care o aveam până în prezent despre competenţa inginerilor, competenţa tehnică ŞI industrială, perfecţiunea, precizia japonezilor", a declarat Gunther Oettinger.
"Japonezii lucrează cu pompe de incendiu, încearcă să arunce apă cu hidroavioane, nu mai ştiu cum să iasă din dificultate. Este o adevărată catastrofă şi se reacţionează cu intermitenţe", a adăugat el, în faţa unei comisii a Parlamentului European.
El s-a referit şi la "divergenţele" dintre compania de electricitate japoneză Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează reactoarele nucleare avariate de seismul de vineri, şi Guvernul nipon, pe tema răspunsului la această criză.
Update 19:00: Guvernatorul din Fukushima: Neliniştea japonezilor a atins punctul maxim
Guvernatorul regiunii aflate în centrul dezastrului nuclear de la Fukushima a criticat felul în care autorităţile centrală gestionează evacuarea zonei din jurul centralei nucleare, informează BBC.
"Neliniştea şi furia oamenilor au atins punctual maxim", a atras atenţia Yuhei Sato, spunând că persoanelor evacuate nu li se asigură nici măcar resursele de bază. Oficialul a precizat că centrele organizate înafara zonei de evacuare nu pot să ofere mese calde, tratament medical sau combustibil celor aflaţi la nevoie.
"Ne lipsesc toate!", a tras acesta semnalul de alar