După etapa de depunere a ofertei privitoare la luarea în custodie a lacului Techirghiol de la finele lunii februarie, în urmă cu trei zile s-a comunicat la sediul ABADL, dar şi la sediul Primăriei Techirghiol, faptul că asocierea Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea Litoral, Consiliul Local al oraşului Techirghiol, în parteneriat cu Societatea Ornitologica din România şi Asociaţia Demos au câştigat custodia ariei protejate Techirghiol.
După întrunirea comisiilor de evaluare privind atribuirea în administrare şi în custodie a ariilor naturale protejate - sesiunea 3, ianuarie - martie 2011, care a avut loc la Ministerul Mediului, documentaţia depusă de parteneriatul mai sus menţionat a întrunit cel mai mare punctaj dintre toate celelalte dosare. Astfel, în urma evaluarii, documentaţia a primit 94,87 puncte, cel mai mare punctaj din ţară, în detrimentul celorlalţi doi solicitanţi ai custodiei, care au obţinut unul un punctaj de 49,75 puncte, iar celălalt dosar a fost respins.
Custodia s-a acordat pe o perioada de 5 ani, timp în care asocierea câştigătoare va trebui să elaboreze proiecte de dezvoltare şi valorificare a lacului Techirghiol la adevărata sa valoare, să întocmească planul de management al lacului Techirghiol şi să ia toate masurile de protecţie a ariei protejate şi de dezvoltare durabila a acesteia.
Contactat telefonic, primarul din Techirghiol, Adrian Stan, a declarat să asocierea, aşa cum a fost stabilită, „este singura îndreptăţită să administreze lacul, să păstreze calitatea şi să popularizeze beneficiile, valoarea şi calităţile lacului Techirghiol". „După 2008, după intrarea României în Uniunea Europeană, s-a pus problema acordării în custodie a lacurilor, inclusiv a lacului Techirghiol. Noi am găsit formula cea mai bună, aceasta cu care am şi câştigat custodia. Asociaţia Demos ne trebuia pentru a gestiona eventualele proiecte pe