Comerţul din cele patru zone-cheie situate în jurul Capitalei alimenta o reţea transfrontalieră de crimă organizată care scotea ilegal zeci de milioane de dolari din România şi le direcţiona spre câteva state arabe. Legăturile duc până la libanezul Said Baaklini, judecat pentru o fraudă de 60 milioane euro.
Mohammad Rajeh Sharif, unul dintre personajele folosite de libanezul Said Baaklini în afacerea frauduloasă de 60 milioane euro cu UCM Reşiţa, este anchetat şi de procurorii DIICOT într-un dosar care priveşte scoaterea ilegală din România spre state din lumea arabă a zeci de milioane de dolari. Reţeaua din România era condusă de Yakhni Abdulkader, condamnat deja definitiv la şase ani de închisoare pentru spălare de bani.
Potrivit procurorilor DIICOT, banii scoşi din ţară de reţeaua coordonată de Abdulkader proveneau din „inima economiei subterane a României, marile complexuri comerciale". Este vorba, se arată în rechizitoriul DIICOT, de complexurile Sam Expo, Dragonul Roşu, Niro şi City Town. Unul dintre oamenii aflaţi în legătură directă cu Abdulkader este, potrivit anchetatorilor, chiar Mohammad Sharif. Acesta este învinuit de spălare şi aderare la un grup infracţional organizat. Şi firma acestuia, Mike Trading, este suspectată de spălare de bani. Sharif este fugit din ţară din 15 noiembrie 2010, părăsind România cu direcţia Istanbul. Din primele date ale procurorilor, reţeaua coordonată de Abdulkader a scos din ţară peste 10 milioane de dolari, însă suma totală ar putea fi mult mai mare.
Cum ieşeau banii din ţară
În ceea ce priveşte metodele de scoatere a banilor din ţară, procurorii spun că în cadrul reţelei coordonate de Abdulkader activitatea funcţiona pe încredere, neexistând documente tocmai pentru a evita să fie prinşi. Majoritatea celor implicaţi sunt cetăţeni arabi şi chinezi. Astfel, cel care vroia să transfere o sumă de bani se