Suma de 386 milioane de lei a plecat ieri, prin semnătura lui Emil Boc, spre primăriile din ţară. Unele primesc mai mult, altele mai puţin. Pe lângă deja obişnuitul „criteriu" al coloraturii politice, mai există o ipoteză în actualul context: banii ar putea folosi şi în războiul intern din PDL.
Cele aproape 90 de milioane de euro au fost alocate printr-o hotărâre de guvern adoptată pe 2 martie, dar apărută în Monitorul Oficial ieri, cu două zile practic înaintea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depuse ca urmare a asumării răspunderii pe noul Cod al Muncii. Banii au fost alocaţi pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi pentru baze sportive în mediul rural şi, după modelul deja împământenit, cele mai mari sume au revenit judeţelor şi primăriilor „păstorite" de reprezentanţi ai partidelor la putere.
În ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, 91,4 milioane lei au luat drumul spre 161 de primării PDL, în timp ce 62 de primării UDMR au primit 36,1 milioane lei. În schimb, în conturile a 139 de primării PSD vor intra 65,9 milioane lei, iar 116 primării PNL vor încasa 40,7 milioane lei. Pe judeţe, în fruntea topului se află Mureşul, cu 21,04 milioane lei (16,47 milioane lei pentru infrastructură şi 4,57 milioane lei pentru baze sportive). Consiliul Judeţean Mureş este condus de Edith Emoke Lokodi (UDMR), iar Primăria Târgu Mureş a revenit PDL, prin Dorin Florea, liderul filialei democrat-liberale. Locul doi în topul sumelor cumulate, cu 15 milioane lei (12,62 milioane lei pentru infrastructură şi 2,38 milioane lei pentru baze sportive), revine Sucevei, judeţ condus de vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Deloc surprinzător, şi pe locul 3 găsim tot un judeţ „portocaliu", Dâmboviţa (14,49 milioane lei - 10,76 milioane lei pentru infrastructură şi 3,72 milioane lei pentru baze sportive).
În pofida cifrelor, Iuliu Păcurar, consili