Regizori de marcă au reuşit, printr-o petiţie, să genereze o dezbatere publică la Bruxelles pe tema viitorului filmului european, care riscă să piardă finanţarea Comisiei Europene.
În ultimii zece ani, şapte filme distinse cu Oscar şi opt premiate cu Palme d'Or au fost finanţate prin programul european Media. Austeritatea bugetară planează asupra fondurilor destinate acestui program, iar cineaştii au semnat o petiţie şi trag un semnal de alarmă privind soarta filmelor europene.
Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Ken Loach, Nani Moretti, Costa Gavras, Michael Haneke, dar şi Tom Hooper, recent premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui", sau Cristian Mungiu sunt doar câţiva dintre regizorii care au beneficiat de fondurle nerambursabile oferite prin programul european.
„Respingem categoric suprimarea Programului Media sau chiar fuzionarea sa cu orice alt tip de programe mai ample", se spune în petiţia semnată de regizori consacraţi.
Valentina Miu, coordonatoarea Media Desk România, explică pentru RL: „Rolul acestui program este de dezvoltare a proiectelor de producţie, distribuţia şi promovarea operelor cinematografice şi de formare a profesioniştilor din domeniu".
„4, 3, 2", distribuit prin Programul Media
Printre filmele româneşti care au intrat în acest program în faza de preproducţie se numără „Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, „Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, sau documentarul lui Alexandru Solomon, „Kapitalism, reţeta noastră secretă", iar pentru distribuţie sau promovare peliculele „Concertul", de Radu Mihăileanu, „Aurora", de Cristi Puiu sau „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a lui Cristian Mungiu, film „dorit de toată Europa după ce a luat marele premiu de la Cannes", după cum spune Valentina Miu.
„Noi am adus filmul românesc «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», câştigătorul Palm d'Or din 2007. Şi după el au fost d