După ce a fost paralizată de cel mai grav cutremur şi tsunami din istoria ţării, economia Japoniei rămâne îngenuncheată de panica privind un dezastru nuclear la Fukushima. Căderea medie a burselor a fost de 12%, cotaţiile bursiere au avut cea mai accelerată prăbuşire din octombrie 2008, în timp ce locuitorii ţării au dat năvală în magazine, golind rafturile de produse.
În locul stăpânirii de sine de care au dat dovadă în primele zile după catastrofa naturală, japonezii se grăbesc să-şi facă provizii de conserve, pâine, alimente semipreparate, apă şi alte băuturi, plus alte bunuri necesare într-o situaţie de urgenţă. "Situaţia este isterică", constata un reprezentant al firmei de supe cu tăiţei (specialitate japoneză) instant Nissin Foods.
Magazinele au fost golite până şi de batoane de ciocolată, iar panica se amplifică în continuare, pe de o parte, pe fondul veştilor îngrijorătoare de la Fukushima. Pe de alta, imposibilitatea reluării sistematice a livrărilor a sporit neliniştea. La patru zile de la seism, foarte multe trenuri nu circulau şi autostrăzile erau aglomerate de cei care se grăbesc să părăsească aglomerările urbane.
Neafectat de cutremur sau de tsunami, oraşul Hiroshima nu a fost ferit de panica locuitorilor care au păstrat memoria detonării bombei atomice din 1945. Cozile la benzinării şi în supermarketuri au ajuns şi la Hiroshima, unde magazinele au rămas fără baterii - cel mai căutat produs după alimente.
După ce a donat 500.000 baterii, 10.000 lanterne şi 300 milioane yeni (3 milioane USD) sinistraţilor, Panasonic a dublat schimburile de lucru la uzina din Osaka, pentru a face faţă cererii uriaşe de acumulatori. Livrările de baterii din Thailanda şi Indonezia au fost crescute, iar comercianţii declară că nu s-au mai întâlnit cu un fenomen similar de la criza petrolului din anii `70. Îndemnul oficial ca oamenii să nu cumpe