Plopii albi, negri sau tremurători „butăţişi" cu cei „euro-americani", cresc în 20 de ani cât ar fi crescut în 60 de ani
Începând de azi şi până pe 15 aprilie se declanşează în tot judeţul „Luna Pădurii". În toate cele nouă ocoale silvice vor avea loc ample acţiuni de împăduriri. Ing. Silvic, Marin Marica, de la Direcţia Silvică (DS), ne-a spus: „Vom împăduri 49 de hectare, pe alte 50 de hectare vom face completări, iar pe un hectar vom face refaceri de plantaţii. În zonele de deal vom folosi speciile de stejar, gorun, arţar, paltin, frasin sau cireş, iar la munte, molidul, laricele şi paltinul de munte". În pepiniera Ocolului Silvic de la Ioneşti se vor butăşi 4 hectare de plop alb, tremurător sau negru cu plop „euro-american".
Nu sunt bani pentru salcâmi oferiţi gratuit populaţiei
Obţinut prin clone aduse de „dincolo", noul plop rezultat are calităţi superioare. Ing. Marica ne-a spus: „Omologat în cadrul Centrului ce Cercetare de la Cornetu, lângă Bucureşti, are clone aduse din afară. Noul plop rezultat are calitatea de a creşte mult mai rapid. Dacă unul din categoria celor cultivaţi autohton ajungea la maturitate în 50-60 de ani, cel euro-american atinge maturitatea după 20 de ani". În „Luna pădurii" vor mai fi împădurite alte 10,5 hectare de teren supuse eroziunii la Ocoalele Silvice Băbeni, Bălceşti, Sălătrucel, Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea, Romani şi Stroieşti. Împăduririle se vor face de către angajaţii DS sau ai primăriilor. Anul acesta nu sunt fonduri pentru a oferi gratuit, populaţiei, puieţi de salcâm pentru împăduriri. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Ion Stanciu, ne-a spus: „În judeţul Vâlcea au fost identificate 7.840 de hectare pretabile degradării".
UE cu ochii pe jefuitorii de păduri
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea ne-a spus că toate cele 27 de state ale UE au adoptat un Regulament euro