Pentru confirmarea contrafacerii unor produse alimentare sunt necesare teste în laboratoare speciale. Produsele alimentare contrafăcute reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece pot conţine substanţe de o calitate îndoielnică din punct de vedere nutriţional.
Citiţi şi: Campanie „Adevărul de Seară" Învaţă să mănânci sănătos. Supa de ceapă-o variantă perfectă pentru sezonul cald VIDEO O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic nu sunt de cea mai bună calitate. Potrivit nutriţioniştilor, specialităţile din carne, pâinea, mierea de albine, uleiul şi produsele lactate se numără printre cele mai falsificate produse. Însă falsul alimentar este dificil de confirmat, deoarece implică investigaţii de laborator, unde serviciile sunt contracost. Pentru a fi echilibrat din punct de vedere nutriţional, un produs ar trebui să respecte câteva criterii. „Principalele criterii care atestă autenticitatea unui produs sunt respectarea compoziţiei ce ar trebui să fie conformă cu reţeta originală, a metodei de producere şi de conservare şi specificarea originii produsului", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
De asemenea, se impune menţionarea pe etichetă a sistemului agricol din care provin ingredientele (convenţional, ecologic, modificat genetic etc.) şi anul de producţie. În ceea ce priveşte falsul alimentar, un aliment este considerat contrafăcut atunci când un ingredient din compoziţia sa a fost eliminat parţial sau total, când în compoziţie au fost adăugate substanţe pentru a mări volumul sau greutatea ori pentru a reduce calitatea. În plus, falsul provine şi din utilizarea de aditivi alimentari interzişi sau din folosirea lor în doze mai mari decât cele reglementate.
Atenţie la preparatele din carne!
Potrivit nutriţioniştilor, produsele din carne sunt cele mai falsificate