Tot mai mulţi nutriţionişti recomandă înlocuirea untului cu margarina, în cruciada pornită împotriva colesterolului din sânge
De-a lungul timpului au existat numeroase controverse legate de beneficiile înlocuirii untului cu margarina. Argumentul suprem care susţine consumul de margarină în detrimentul untului este absenţa colesterolului din acestea. Un alt amănunt deloc de neglijat este faptul că margarina este mai ieftină. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că margarina conţine uleiuri vegetale hidrogenate artificial, precum şi acizi graşi de tip trans care sunt foarte dăunători pentru sănătate, precum şi reziduuri toxice de nichel şi cadmiu.
De cealaltă parte, se află tradiţionaliştii care afirmă că untul este un aliment natural, fiind o sursă importantă de vitamine liposolubile. Chiar dacă este mai scump, acest aliment este mai bogat în elemente nutritive.
Tradiţie....
Untul, obţinut prin prelucrarea industrială a smântânii pasteurizate, fermentată în prezenţa culturilor de bacterii lactice selecţionate, a fost şi rămâne unul dintre produsele lactate cele mai importante pentru alimentaţia omului, fiind grăsimea care este cel mai uşor de asimilat de către organism. În plus, untul reprezintă o sursă bogată de vitamina A, necesară îmbunătăţirii vederii şi sănătăţii sistemului endocrin. Nu sunt de neglijat nici vitaminele E, K şi D, prezente în acest aliment, precum şi conţinutul bogat în minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant. În plus, untul mai furnizează organismului şi iod, element atât de necesar la buna funcţionare a glandei tiroide, precum şi acid butiric, necesar colonului, sau acid lauric, o substanţă antimicrobiană şi antifungică.
...sau inovaţie
Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care untul era greu de procurat. Ideea a ap