O parte din cele 5.000 de volume au fost descoperite într-o încăpere din incinta bisericii Sfintei Hildegarda, în spatele unui perete camuflat. În Biblioteca Muzeală a Eparhiei Romano Catolice au acces doar cercetătorii şi, foarte rar, alte grupuri de vizitatori.
O parte dintre cărţi au fost descoperite în urmă cu aproximativ 20 de ani de preotul Amma Zoltan. Volumele franciscane erau ascunse în spatele unui perete camuflat de o uşă a bisericii Sfânta Hildegarda. După ce au fost curăţate şi dezinfectate, cărţile au fost predate Episcopiei Romano Catolice din Satu Mare, care a înfiinţat Biblioteca Muzeală a Eparhiei, prin colectarea şi contopirea fondurilor de carte veche existente.
Cărţi ascunse
În anii 1947-1948, preoţii franciscani au ascuns toate cărţile pe care le deţineau pentru a nu cădea în mâinile otomanilor care urmăreau să interzică funcţionarea ordinului. Volumele franciscane au fost publicate într-un catalog realizat de Andras Emodi, bibliotecarul Eparhiei Romano Catolice Oradea. Catalogul cuprinde descrierea singurului incunabul (tipărituri care datează de la începuturile artei tipografice), a 148 de tipărituri din secolul al XVI-lea, a 518 de tipărituri din secolul al XVII-lea, respectiv a 85 de titluri din categoria Carte Veche Maghiară (înainte de 1712).
„Cărţile din incinta bisericii Sfintei Hildegarda au fost descoperite la începutul anilor 90 de către preotul Amma Zoltan într-o mică încăpere camuflată de o uşă. Parohul Amma a fost singurul care a ştiut numărul exact de cărţi descoperite în acea încăpere, însă, din păcate, el a murit în urmă cu vreo 10 ani“, a declarat Andras Emodi, bibliotecarul Eparhiei Romano Catolice Oradea. În opinia sa, biblioteca franciscanilor din Satu Mare are o importanţă deosebită. „Acest fond de carte existent la Satu Mare are o importanţă majoră atât pentru oraş, cât şi pentru zona de nord a ţ