Cetate mitică, leagăn al civilizaţiei occidentale, potrivit unor experţi, superputere militară, în opera lui Platon. Oamenii de ştiinţă o caută, iar gânditorii scriu despre ea constant din secolul XVII. Unde se afă, de fapt, Atlantida? Cercetătorii au anunţat, în 2011, că este în Spania. Dar speculaţiile anterioare au plasat-o din Antartica, în Asia şi America. Totuşi, nici una din zonele anterioare nu a putut fi infirmată, aşa cum nici locaţia actuală nu poate fi confirmată în totalitate.
Civilizaţie îngropată de tsunami
Mitul Atlantidei este pe cale să fie dărâmat. Mai mulţi cercetători au anunţat că au descoperit, în sudul Spaniei, în mlaştini, urmele unei civilizaţii vechi de 4.000 de ani, îngropată de un tsunami. Descoperirea a fost făcută publică duminică noaptea, la un post de televiziune spaniol, potrivit site-ului popsci.com.
În 2004, cercetătorul german Rainer Kuhne a observat nişte forme ciudate pe fotografiile făcute din satelit în mlaştinile râului Guadalquivir, la nord-vest de Cadiz. Formele semănau cu rămăşiţele unui oraş dispus circular.
Ca să-şi poată valida teoriile, mai multe echipe de cercetători din trei ţări au folosit radare subterane, au făcut tomografii, au folosit magnometre şi spectometre ca să găsească obiecte făcute de mâna omului sau orice dovezi ale existenţei umane în zonă. Au anunţat că au găsit un cuptor şi ruine ale unui sistem de canalizare, îngropate în parcul naţional Dona Ana.
Richard Freund, arheolog de la Universitatea Hartford din Conneticut, Statele Unite, susţine, citat de Reuters, că un tsunami a scufundat civilizaţia antică, localizată la 96 kilometri de pământ.
Una dintre echipe a descoperit şi mai multe artefacte la nord de locul descoperit iniţial, ceea ce sugerează că supravieţuitorii au încercat să fondeze acolo un al doilea oraş, unde au construit mai multe monumente care să com