Imediat ce s-a încălzit vremea, în judeţ au apărut deja probleme cu incendiile de vegetaţie uscată. În ultimele trei zile, pompierii au lichidat opt incendii de mirişte. Anul trecut, o treime din totalul incendiilor semnalate au fost de acest gen.
În fiecare an, odată cu venirea primăverii apar şi primele incendii necontrolate. Neluând în seamă indicaţiile pompierilor, cei mai mulţi dintre maramureşeni preferă să-şi incendieze terenurile pentru a le curăţa de resturile vegetale, dar de multe ori aceste focuri degenerează. „De fiecare dată le spunem oamenilor riscurile, dar multă lume nu ţine cont de reguli. Incendiile din ultimele zile sunt doar începutul“, a explicat Cornel Băbuţ, subofiţer în Biroul de relaţii publice al Detaşamentului de Pompieri Baia Mare.
Opt incendii
Bilanţul weekendului ce a trecut este relevant. De sâmbătă şi până astăzi au ars peste 25 de hectare de teren, din mai multe zone ale judeţului. Primul incendiu a izbucnit sâmbătă, 12 martie, în Baia Mare pe strada Miron Costin.
Cel de-al doilea a fost semnalat în aceeaşi zi în zona Italsofa, unde pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de două ore. Ziua de duminică a fost şi cea mai grea pentru echipajele de intervenţie. Patru arderi necontrolate au fost semnalate în judeţ. Primul incendiu s-a petrecut în comuna Groşi, însă pompierii au reuşit să-l stingă după aproape o oră. Flăcările au afectat circa 10 hectare de vegetaţie uscată.
La ora 14.10, un alt echipaj al pompierilor maramureşeni a intervenit la un incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la Bozânta Mare. Focul a fost stins după aproximativ o oră. Tot duminică, în jurul orei 15.00, pompierii băimăreni au intervenit la un alt incendiu, în Tăuţii de Sus. L-au stins după trei ore de eforturi.
La rândul lor, pompierii dinTârgu Lăpuş au fost chemaţi în ajutor, în jurul orei 15.30, la u