Germania a anunţat, marţi, închiderea imediată a şapte reactoare nucleare, în SUA s-a creat îngrijorare faţă de lipsa unor planuri de urgenţă în 26 de state care au centrale nucleare pe teritoriul lor, iar Rusia pregăteşte evacuarea cetăţenilor săi cei mai expuşi la radiaţiile de la Fukushima. Acestea sunt reacţiile din numai câteva dintre statele lumii, în timp ce toate ţările care au centrale nucleare ori se află în calea radiaţiilor sunt în alertă.
În urma presiunii publice, cancelarul german, Angela Merkel, a iniţiat "un proces de verificare a tuturor centralelor nucleare", ceea ce va presupune închiderea reactoarelor care funcţionează dinainte de 1980. Încetarea activităţii şi verificările vor dura cel puţin trei luni, dar soarta reactoarelor depinde de cât de vehementă se va dovedi campania publică pentru închiderea lor. Merkel doreşte prelungirea cu 12 ani a duratei de viaţă a centralelor nucleare, dar social-democraţii şi ecologiştii cer oprirea lor progresivă, până în 2020.
În SUA, mass-media au început să facă vâlvă în jurul unui studiu din 2010 al Departamentului Sănătăţii, care arată că "majoritatea statelor evaluează cu greu efectele pe care radiaţiile nucleare le pot avea asupra populaţiei". Din 38 de state care au participat la studiu, jumătate nu au planuri de urgenţă în caz de accident nuclear, deşi pe teritoriul a 26 de state se află o centrală atomoelectrică.
Înaintea ultimei explozii de la centrala Fukushima, Washingtonul anunţa că este o "probabilitate redusă" ca radiaţiile să ajungă pe teritoriul SUA. Mai îngrijorată, Moscova a pus în alertă forţele armate, care trebuie să fie gata de evacuarea locuitorilor din insulele Kurile şi Sahalin - aflate în imediata apropiere a Japoniei. În Extremul Orient rus, locuitorii au golit farmaciile de medicamente antiradiaţii şi caută alimente bogate în iod.
Germania a a