Romania va trebui sa faca numeroase imbunatatiri cat mai repede in ceea ce priveste cadrul legal pentru infractiunile de coruptie si in domeniul finantarii partidelor politice, se arata intr-un raport al Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei, publicat marti. Reglementarea nepedepsirii mituitorului care se autodenunta, eliminarea dispozitiilor legale care permit corupatorului care is recunoase fapta sa-si recupereze mita, clarificarea donatiilor in natura si imprumuturilor catre partidele politice, precum si inasprirea sanctiunilor in cazul partidelor care nu respecta legea, sunt doar cateva dintre recomandarile Greco.
Raportul GRECO, adoptat pe 3 decembrie, dar dat publicitatii marti, trateaza doua mari teme: incriminarea coruptiei si transparenta finantarii partidelor.
In ceea ce priveste incriminarea, GRECO semnaleaza, intr-un raport detaliat de 40 de pagini, mai multe lipsuri in cadrul juridic care gestioneaza mituirea functionarilor publici si traficul de influenta, chiar daca fapta functionarului intra sau nu in aria sa de competenta. Desi Grupul sanctioneaza si reglementarile existente referitoare la autodenunturi care permit mituitorului sa scape de justitie si cere eliminarea dispozitiilor legale care permite celui corupt care isi recunoaste vina sa-si recupereze mita.
Concluziile raportul GRECO in domeniul incriminarii coruptiei. Romania trebuie:
Sa incrimineze darea de mita activa si pasiva in sectorul public, precum si traficul de influenta astfel incat sa acopere toate actiunile sau omisiunile din exercitarea functiilor unui oficial public, fie ca fapta functionarului intra sau nu in domeniul sau de competenta.Sa ia masurile necesare care sa asigure ca toate infractiunile de mita si trafic de influenta acopera si situatiile in care avantajul nu este menit direct pentru oficial, ci