Daca presa tiparita a inceput sa se orienteze catre online de cativa ani buni, PR-ul a asteptat criza economica pentru a incepe sa foloseasca avantajele Internetului.
Si asta in conditiile in care Google a devenit "managerul de reputatie" al unei companii, respectiv informatia, negativa sau pozitiva, ramane indexata mult timp in paginile motorului de cautare, sustine Ioana Manoiu, managing partner GMP PR.
Atat in cazul presei, cat si al PR-ului, consumatorul are cel mai mult de castigat. Pe langa faptul ca digitalizarea face ca informatiile sa ajunga mai usor catre el, i se da totodata posibilitatea de a participa la transformarea produsului sau a serviciului.
Companiile cunosc mai bine nevoile clientilor
Ioana Manoiu sustine ca PR-ul realizat prin intermediul retelelor sociale da posibilitatea companiilor sa isi cunoasca cat mai bine clientii carora li se adreseaza.
"Consumatorii nu mai vor sa-i vina campania de la companii catre el, ci sa fie implicati, sa fie prezenti in viata companiei, astfel ca produsul va fi realizat dupa cerintele sale", a mai spus Manoiu, dand ca exemplu aparitia primului autoturismului Fiat Mio, realizat in urma unei campanii desfasurate in social-media.
Fiat Mio, masina realizata de internauti
"Fiat Mio este prima masina crowd-sourced, creata de consumatori in urma unei campanii desfasurate in perioada august -decembrie 2009, la care au participat peste 1 milion de persoane, din 120 de tari. Au fost alese 11 idei, transmise companiei care au contribuit la conceperea modelului auto", a povestit Manoiu.
Tot datorita Internetului, compania afla mult mai multe despre clientii careia i se adreseaza. Potrivit reprezentantei aceleiasi companii de PR, in prezent, nivelul de interactiune cu cosumatorul este unul ridicat, iar prin postarea unui simplu mesaj pe Facebo