Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a declarat, pentru gândul, că, deşi nu crede în posibilitatea unui val de apă care să pericliteze funcţionarea şi securitatea centralei de la Cernavodă, nu este exclusă efectuarea unui test de rezistenţă la tsunami a celor două reactoare nucleare româneşti.
De asemenea, înăsprirea criteriilor de aprobare a exploatării centralelor nucleare ar putea obliga România să investească în creşterea rezistenţei la cutremure a centralei de la Cernavodă, mai spune Borbala
CLICK aici pentru a mări
Modalitatea de testare la cutremure şi tsunami nu este cunoscută
Întruniţi într-o şedinţă extraordinară, convocată marţi, la Bruxelles, de comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, reprezentanţii organismelor care supervizează producţia de energie nucleară în UE au decis efectuarea unor teste de rezistenţă la centralele lor nucleare în caz de cutremure, valuri seismice (tsunami) şi atacuri teroriste. Oettinger a precizat că testele vor fi "realizate de experţi independenţi, pe parcursul anului".
Participantă la reuniunea de la Bruxelles, Vajda Borbala, preşedintele CNCAN, a declarat, pentru gândul, că "modalitatea de testare nu a fost stabilită. Va trebui să facem o analiză, în funcţie de caracteristicile regionale. Multe centrale nucleare sunt în mijlocul continentului şi nu are rost să le testăm rezistenţa la tsunami. Pe de altă parte, trebuie să vedem datele tehnice ale dezastrului din Japonia, să avem o idee mai clară despre problemele cu care s-au confruntat acolo".
Germania închide reactoarele construite înainte de 1980
Borbala precizează că propunerea de testare a centralelor nucleare europene a fost formulată de Austria (ţară ce deţine unităţi nucleare destinate exclusiv experimentelor ştiinţifice) şi nu a întâmpinat nici