Noul fast-food din oraș a deschis cu stângul: din prima zi a lecuit câțiva clienți de mâncare comandată. Meniurile au fost consumate în ziua de 3 martie, iar simptomele au fost similare unei toxiinfecţii alimentare; autoritățile au găsit nereguli.
Din prima zi de funcționare, noul restaurant Fabaria de pe strada Plevnei nr. 1 a făcut victime. Comanda adusă chiar la sediul redacției „Adevărul de Seară“ avea să îmbolnăvească patru dintre cei șapte consumatori. Meniul: piept de pui umplut cu spanac, ciorbă de pui a la grec, ciulama de pui, orez sârbesc, chifle, piure de cartofi, pulpe de pui mediteraneene, cu bonus paste cu afumatură şi plăcintă cu mere. Efectele au durat toată noaptea: vărsături, dureri abdominale, ameţeli şi alte neplăceri specifice unei toxiinfecții alimentare.
Autoritățile, sesizate
Pentru că Fabaria fusese singura sursă comună de alimente, era clar de unde provenea îmbolnăvirea. Următorul pas a fost anunţarea instituţiilor de control: Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa şi Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Constanţa.
Un prim răspuns a sosit de la Protecția Consumatorilor: „În urma verificării efectuate de o echipa de comisari în data de 4.03.2011 la operatorul economic Trinagria SRL s-au constatat următoarele conform competenţelor: abateri de informare etichetare la preparatele culinare oferite consumatorilor, loturile de materii prime şi preparatele culinare existente la momentului controlului nu prezentau abateri de calitate sau abateri de la condiţiile de depozitare. La momentul efectuării controlului desfăşurau acţiuni de control reprezentanţii celorlalte organisme cu atribuţii în cercetarea epidemiologică a posibilului episod de toxiinfecţie alimentară“.
„Agentul economic Trinagria SRL a primit o amendă contravenţională de 3.000 d