Cand intra pe piata locala, investitorii straini intreaba de impozitul pe profit si taxele cu forta de munca. Dar nu neaparat nivelul fiscalitatii ii deranjeaza pe investitori, ci sistemul greoi, spun oficialii firmei de consultanta financiara si audit TPA Horwath, unul din primii 10 jucatori din domeniu.
Daca impozitul pe profit de 16% ne face extrem de competitivi, taxele cu forta de munca sunt foarte mari comparativ cu alte tari. Insa "buba" e in alta parte.
"Problema principala este sistemul greoi, codul fiscal foarte complicat", spun oficialii companiei.
In opinia acestora, o alta problema este ineficienta administratiei fiscale, ca urmare a faptului ca nu sunt proceduri clare pe piata. "Spre exemplu, pentru rambursarea TVA, media colectarii este de 3-6 luni, dar unele firme asteapta un an sa isi primeasca banii de la stat", spun oficialii firmei de consultanta financiara.
Inechitatea reprezinta o alta problema in ochii investitorilor straini cu care compania lucreaza. "Daca intarzii cu plata contributiilor la stat, ai penalizari. Dar daca statul intarzie sa-ti dea banii, nu primesti nimic in plus", mai spun reprezentantii firmei.
Faptul ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu ii indruma pe platitorii de taxe este o alta problema. "Nu cifrele in sine le displac investitorilor, ci lipsa de organizare a sistemului", mai spun oficialii TPA Horwath.
Companiile afirma ca valoarea contributiilor sociale pe care le platesc pentru fiecare angajat reprezinta un dezavantaj structural al Romaniei fata de alta tari.
"Pentru fiecare 100 de euro pe care un angajat ii primeste, compania plateste la stat 80 de euro. Un nivel optim ar fi in opinia noastra undeva la 50 de euro", spun oficialii firmei de consultanta.
Totusi, reducerea contributiilor este destul de greu de efectuat, av