La un colegiu din Capitală, elevii trebuie să aibă ţinută obligatorie. Altfel, riscă amenzi şi note scăzute. Sursa: VLAD STĂNESCU
Gulere scrobite, pantalon la dungă, cravată pentru băieţi şi un sarafan bleumarin pentru fete. Toate acestea reprezentau simbolul disciplinei înainte de Revoluţie. Un simbol de care mai toţi adulţii îşi amintesc, mândri că "pe vremea lor" şcoala era şcoală.
Iar, în ultimii ani, multe instituţii de învăţământ din ţară au încercat să pună frâu libertăţii elevilor de a se îmbrăca ultimul răcnet şi au resuscitat obiceiul. Şi au inventat şi pedepse pe măsură pentru elevii care dau sacoul pe câte un tricou cu strasuri.
Spre exemplu, conducerea Colegiului Tehnologic "Grigore Cerchez" din Capitală a introdus obligativitatea purtării unei ţinute adecvate - cămaşă albă şi pantalon negru - pentru ca disciplina să nu sară gardul odată cu liceenii zvăpăiaţi. Elevi, părinţi şi profesori au parafat cu câte o semnătură hotărârea şi au acceptat şi sancţiunile, care se simt şi la buzunar, şi în catalog. Astfel, pentru o zi fără uniformă, elevii trebuie să achite o amendă de 10 lei, iar dacă repetă greşeala, "ruşinea" se vede în dreptul notei la purtare.
Pentru uniformă sau pentru modă
Un studiu realizat recent de Institutul Român de Evaluare şi Strategie indică însă faptul că 84% dintre români cred că ar trebui reintrodusă uniforma în şcoală. De altfel, şi Legea privind introducerea unor măsuri pentru creşterea prestigiului educaţiei în învăţământul primar şi gimnaziu readuce pe tapet vechea discuţie privind obligativitatea uniformelor. Actul normativ urmează să intre în dezbatere în comisiile din Camera Deputaţilor.
"Studiile pedagogice arată că o ţinută vestimentară unică stimulează pozitiv sentimentul de apartenenţă la un grup. De asemenea, copiii sunt scutiţi de stresul zilnic de a d