Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că "seriozitatea şi incertitudinea" reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie "foarte preocupaţi" de siguranţa populaţiei, potrivit Yahoo News.
Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuaţi din nord-estul Japoniei, în special din zona afectată de cutremur.
Ambasadei Chinei din Tokyo a anunţat, marţi, pe site-ul său, că s-au mobilizat pentru a începe transportarea cetăţenilor chinezi din patru regiuni de nord - Miyagi, Fukushima, Ibaraki şi Iwate.
Guvernul a avertizat, însă, că o evacuare completă ar putea dura ceva timp, dat fiind faptul că este vorba de aproximativ 22.000 de cetăţeni chinezi în regiunea din jurul Fukushima. În acest timp, chinezii din alte părţi ale Japoniei încearcă să plece pe cont propriu.
Şi Australia le-a recomandat cetăţenilor săi din Japonia să încerce să plece din acele zone, având în vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.
Franţa a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Tokio sau alte zone ale Japoniei, să se întoarcă în ţară, dacă nu au nici un motiv întemeiat care îi ţine acolo.
Serbia şi Croaţia şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Japonia.
Ministerul de Externe al Marii Britanii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil deplasările în Japonia, adăugând că oficialii monitorizează atent situaţia referitoare la nivelul de radiaţii.
Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că "seriozitatea şi incertitudinea" reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie "foarte preocupaţi" de siguranţa populaţiei, potriv