„I love Japan“, spune, cu convingere, Matsuda Kageaki, un bătrân patron de patiserie care a prins catastrofa de la Hiroshima, din 1945. Seniorii din Tokyo sunt nemulţumiţi de comportamentul tinerilor care golesc rafturile magazinelor, acumulând mai mult decât au nevoie.
Citiţi şi:În mijlocul dezastrului: Ameninţarea radiaţiilor a golit străzile din Tokyo Deşi la mai puţin de 250 de kilometri de ei, la Fukushima, e pe cale să se producă o catastrofă nucleară, japonezii de rând par mai îngrijoraţi de soarta conaţionalilor lor din nord, acolo unde sute de mii de oameni sunt sinistraţi în urma cutremurului şi a tsunamiului de vineri. În cartierele mai îndepărtate ale metropolei Tokyo ameninţarea radiaţiilor radioactive e chiar şi mai îndepărtată decât pentru „corporatiştii" din centru. În piaţa din pitorescul cartier Kamata oamenii vorbesc mai degrabă despre situaţia sinistraţilor din Sendai, acolo unde, de ieri, a început să ningă abundent. "Clienţii sunt mai tăcuţi şi, în general, nu discută decât despre cutremur. Parcă, de la cutremur, oamenii nu mai savurează ca înainte timpul petrecut la noi", ne explică Yamakama Koichi, unul dintre chelnerii unui restaurant cu specific italian din Kamata. El ne povesteşte şi care a fost prima reacţie a clienţilor fideli vineri, imediat după cutremur: „Toţi cei care aveau rezervări au sunat să le anuleze".
În ciuda cutremurului devastator prin care trecuseră, oamenii au considerat că trebuie să anunţe că nu mai pot ajunge să ia cina. Îl întrebăm dacă se teme de pericolul radiaţiilor de la Fukushima. Este tânăr, are un copil acasă. Ezită să dea un răspuns clar: „Dacă se dau atâtea ştiri alarmante la televizor e normal să fim îngrijoraţi. Dacă aş părăsi Tokyo pentru a-mi pune familia la adăpost...? Depinde cât de mult s-ar înrăutăţi situaţia. Momentan nu mă gândesc la asta şi nici nu fac ceva special."
Cum ne vede R