Universitatea din Oradea începe să pună preţ pe protecţia mediului, dincolo de teorie. Fiind un consumator mare de energie termică, datorită clădirilor imense, cu multe săli care trebuie încălzite în sezonul rece, instituţia a început să se orienteze spre metode ecologice de încălzire.
Prima facultate care are un astfel de sistem este cea de Arte Vizuale, care s-a mutat de la începutul celui de-al doilea semestru într-un sediu nou, pe strada Armatei Române. Clădirea de aproape 1.000 metri pătraţi este încălzită exclusiv cu energia pământului, printr-un sistem de tubulatură forat până la 130 de metri adâncime.
Casă nouă pentru artişti
Până nu demult, studenţii Facultăţii de Arte Vizuale învăţau în Cetate, unde pe timp de iarnă erau nemulţumiţi de gradele puţine pe care le aveau în sălile de cursuri şi în ateliere. Din cauză că Cetatea este monument istoric, nu se putea realiza o instalaţie performantă de încălzire, astfel că studenţii şi cadrele didactice aveau căldură doar de la radiatoare electrice.
Cum Cetatea a intrat într-un vast proiect de reabilitare, artiştii au trebuit să părăsească acest spaţiu, iar Universitatea a fost forţată să le găsească o casă nouă. Instituţia a primit de la Consiliul Judeţean o clădire dezafectată de ani buni, vizavi de campusul universitar, aceasta a fost renovată, iar la finele lunii februarie facultatea s-a mutat în noul sediu.
Randament bun
Mutarea în "casa nouă" a rezolvat o dată pentru totdeauna problema frigului pentru studenţii artişti. Asta pentru că noua clădire are un sistem performant de încălzire şi, mai mult decât atât, este unul ecologic.
"Sistemul extrage căldură din sol prin 10 schimbătoare de căldură verticale", explică Marcel Roşca (foto), decanul Facultăţii de Energetică, cel care a condus proiectul prin care s-a montat sistemul de la Arte Vizuale. Instalaţia face parte dint