Administratorii instituţiei vor să externalizeze cele două servicii în care nu s-au mai făcut investiţii din 1978. Şefii Consiliului Judeţean susţin că proiectul de modernizare a Spitalului „Mavromati“, pentru care s-au primit 14 milioane de euro, nu include bucătăria şi spălătoria.
Consiliul Judeţean (CJ), care administrează Spitalul „Mavromati“, cel mai mare din judeţ, ia în calcul externalizarea serviciilor de bucătărie şi spălătorie.
Aceasta ar fi singura soluţie prin care spitalul ar putea fi acreditat pentru funcţionare. Aparatura din bucătărie şi spălătorie nu a fost schimbată niciodată de la înfiinţarea spitalului, adică din 1978.
Proiect greşit
Deşi spitalul a obţinut o finanţare de 14 milioane de euro pentru modernizare, paradoxal, bucătăria şi spălătoria nu au fost prinse în proiect.
„Este singura soluţie pe care o putem lua în calcul la această oră. Sunt degradate la maxim şi probabil vom fi obligaţi să le externalizăm, în condiţiile în care spitalul nu dispune de fonduri să le modernizeze. Din păcate, proiectul de modernizare a spitalului, pentru care s-au alocat 14 milioane de euro, nu include şi bucătăria şi spălătoria. Este o greşeală a fostei conduceri. Dacă vor rămâne aşa cum sunt acum, nimeni nu va risca să acrediteze spitalul sau să prelungească autorizaţia de funcţionare, şi aşa provizorie“, a declarat Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele CJ Botoşani.
Externalizarea acestor servicii a mai fost discutată şi în trecut, însă nu s-a putut realiza întrucât legea nu permite acest lucru decât în anumite condiţii. Pentru a externaliza un astfel de serviciu costurile trebuie să fie cu 15% mai mici decât cele pe care le are spitalul acum, lucru aproape imposibil de realizat. Şi asta pentru că pe masa zilnică a unui bolnav spitalul alocă în jur de 7 lei.
Soluţia, contestată